vloeiboor roltap
vloeiboor roltap
vloeiboor roltap
vloeiboor roltap
Wat is roltappen (Formtap)?
Voor vele ingenieurs is het concept roltappen of"Formtap" nog een struikelblok. Dit is simpelweg vanwege het feit dat roltappen niet de vertrouwde manier is om een schroefdraad te produceren. 

Roltappen bieden echter vele voordelen. Draadvormen biedt een betere maatvoering, sterkere schroefdraad, langere standtijden en snellere cyclustijden.


In tegenstelling tot snijtappen wordt er geen materiaal verspaand tijdens het roltappen. Het materiaal wordt verplaatst om zo de gewenste schroefdraad te vormen. Zie tekening 

Aangezien de metaalstructuur "koud" vervormd wordt, is de gevormde schroefdraad sterker met een gladder oppervlak. Roltappen worden ingezet met hogere "snijsnelheden" en voedingen  dan de normale machinetappen (snijtappen). Zie video

Het concept roltappen bestaat reeds meer dan 100 jaar. Tap geometrie en basismateriaal evolueerden echter sterk, dit gecombineerd met de nieuwste coatings garandeerd zeer lange standtijden.


Roltappen kunnen ingezet worden in de meeste materialen: Staal, RVS/Inox, lichte metalen, licht metalen legeringen en andere materialen met treksterkte tot 1200 N/mm▓. Men kan zeggen dat alle langspanende materialen uitermate geschikt zijn voor het roltappen. 

In combinatie met  Formdrill - vloeiboren zal roltappen leiden tot hogere kwaliteit en productie-output.


vloeiboor roltap

vloeiboor roltap