vloeiboren
flowdrill
flowdrill
vloeiboren
Wat is vloeiboren (Formdrill)
Vloeiboren is een proces waarbij door wrijving schroefdraadbussen gevormd worden in dunwandige metalen werkstukken. 

De combinatie van het toerental en de axiale kracht uitgeoefend op onze speciale Formdrill vloeiboor gereedschappen genereert wrijvingswarmte. De temperatuur kan oplopen tot  900 C voor het gereedschap, en 700 C voor het werkstuk. 
Deze hitte zorgt ervoor dat een deel van de metaalstructuur zachter wordt, waardoor de FORMDRILL vloeiboor het materiaal verdringt. De lengte van de gevormde bus bedraagt ongeveer 3 tot 4 maal de origineel wanddikte. Zie foto 

De vloeiboorbus is zeer geschikt voor schroefdraad toepassingen aangezien zowel het aantal gangen als de sterkte van de schroefdraad merkbaar toenemen. Het vloeiboren vormt een uitstekend alternatief voor lasmoeren of klinkmoeren. Ze kan echter ook aangewend worden om een verbindingsgat te maken voor gelaste, gesoldeerde of gebraseerde verbindingen of als lagerbus.

De Formdrill vloeiboor kan toegepast worden op veelvuldig gebruikte materialen zoals o.a. staal, roestvrij staal, koper, messing en de meeste aluminiumsoorten. Bij sommige bewerkingen boort men zelfs door 12 mm. dik materiaal. Formdrill vloeiboren zijn verkrijgbaar in verschillende diameters en in verschillende modellen. 
Standaard Formdrill vloeiboren zijn uit voorraad leverbaar in de afmetingen van 1.5 tot 25,4 mm.diameter. Op aanvraag zijn andere maten eveneens te verkrijgen.

Er zijn geen speciale machines nodig ľ een standaard boormachine, frees of CNC-centrum is geschikt. Formdrill vloeiboren zijn uitermate geschikt voor geautomatiseerde toepassingen aangezien het zeer nauwkeurige gaten oplevert, spaanloos is, en het gereedschap een lange standtijd kent.  

Formdrill - vloeiboren zijn eveneens zeer geschikt voor kleine series of prototypes doordat ze zeer eenvoudig in gebruik zijn. 

Er wordt geen materiaal verwijderd tijdens het vloeiboorproces. Zie video

vloeiboren

vloeiboren